Valencia Case StudyValencia (Spain)

Coordinator: Bipolaire

Description: Campanar is located in the north-west part of Valencia. The district contains an old village which was absorbed by the city in the 50s and which urban and housing morphology was preserved. The rest of the district´s housing stock was built around the 70s and 90s. This neighborhood was developed around the first commercial hub of Valencia and the General Hospital, which has been moved to the southern part of the city, urging this neighbourhood to be renovated. Besides, Campanar counts on a magnificent landscape formed by crop fields, typical from the Valencia territory.

The mix of housing typologies, the influence of (old) public infrastructure and the complexity of the social structures, turns Campanar into an attractive district to be studied. The total number of inhabitants in the district is 36.807, and the total number of dwellings is 18.466. We will focus the study on a small part of this district (around 2000 dwellings).

Topics: Climatic conditions, economy

Actor focus: Housing corporation

Urban Renovation 2014

ABOUT THE EVENT  Every year, the ECODISTR-ICT project organises an open discussion forum based on an interdisciplinary approach, encouraging the identification of creative solutions towards sustainable urban...

read more